Is bier brouwen met moutextract lekker?

0
Is bier brouwen met moutextract lekker?

Bierbrouwen kun je natuurlijk op allerlei verschillende manieren doen. Zoveel verschillende bieren dat er zijn, betekent dus ook dat er allerlei verschillende samenstellingen mogelijk zijn. Het leuke aan het brouwen van bier, is dat het tegenwoordig ook ontzettend populair en ook vooral leuk is om zelf thuis te zoek. Zo kun je namelijk heel eenvoudig zelf met een bierbrouw starterspakket in je eigen keuken aan de slag met het brouwen van je eigen favoriete biertje. Bij het brouwen van bier heb je twee verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor het gebruik van echte granen, maar ook voor een moutextract. Maar is bierbrouwen met een moutextract lekker? Wij vertellen het je!

Wat is een moutextract ?

Voordat we verdergaan of het brouwen van bier met moutextract lekker en dus aan te raden is, is het goed eerst te weten wat het exact is. Een moutextract is eigenlijk niets meer dan mout in de vorm van een poeder of siroop. Het kan dus een vloeibare of een gedroogde variant zijn. Je kunt je dus wel voorstellen dat het effect van het gebruik van moutextract op het eindproduct enorm kan zijn, wanneer je het vergelijkt met het gebruik van echte granen.

Waarom moutextract niet aan te raden is

De meningen over het gebruik van een moutextract verschillen nogal. Wanneer je het ons vraagt, zijn we hier niet heel erg te spreken over. Uiteraard kan het, maar onze voorkeur heeft het niet. De voornaamste reden is namelijk dat je veel minder je eigen hand kunt leggen aan het uiteindelijk gebrouwen bier. Je kunt het als het ware vergelijken met een kant-en-klaar variant. Het nadeel hieraan is, is dat je dus niet alle stappen van het brouwproces doorloopt en dus eigenlijk voor de makkelijke weg kiest. Het is uiteraard volledig je eigen keuze, maar het is veel leuker om het proces van A tot Z zelf door te lopen.

Hoe maken ze moutextract ?

Ondanks het feit dat het aan te raden is om gewoon voor echte granen te gaan, is het wel interessant om te weten hoe zo’n extract nu eigenlijk wordt gemaakt. Dit gebeurt namelijk op een speciale manier. Net als bij normaal bier, wordt ook bij een moutextract gebruik gemaakt van echte granen. Deze granen worden vervolgens geschroot, zodat er wort van kan worden gemaakt. Het wort dat hier van wordt gemaakt, wordt op lage temperaturen verwarmt, wat ervoor zorgt dat het water verdampt. Wat er dan overblijft, is geconcentreerde wort. Op deze manier sla je dus flink wat stappen over in het proces en kun je veel sneller je eigen bier maken. Toch is het niet aan te raden om dit te doen. Allereerst al niet omdat je dan simpelweg niet het hele proces doorloopt en ten tweede omdat de smaak hierdoor kan worden beïnvloed.

LEAVE A REPLY